Kako do budućnosti bez korupcije?

Ponedjeljak, 31.01.2022.

Korupcija najbolje djeluje u sistemima gdje su mogućnosti sužene, prava ograničena, pojedinci apatični i gdje se napredak može ostvariti jedino uz pomoć mita. Takva društva su destruktivna, ne napreduju i pokreću lančani niz loših pojava koje sputavaju napredak društva i pojedinca. Kako prekinuti taj niz?

Kako TI BiH postupa nakon prijave korupcije?

Ponedjeljak, 31.01.2022.

Svaka prijava koja je zasnovana i utemeljena je osnov za djelovanje nadležnih organa a Transparency International u BiH je posrednik između građana koji prijavljuju korupciju i organa u čijoj nadležnosti je da djeluju po tim prijavama.

Zašto prijaviti korupciju?

Ponedjeljak, 31.01.2022.

Zamislimo doktora, ekonomistu, arhitektu, bankara, farmaceuta, profesora, vozača... koji su do svojih zvanja došli ubrzanim putem, sa diplomama upitne valjanosti i bez dokaza o stručnosti. Da li bi takvoj osobi dopustili da odlučuje o vašem zdravlju, gradi stambeni prostor, školuje dijete ili jednostavno vozi vas svaki dan u gradskom saobraćaju na posao?

Kako prepoznati korupciju?

Ponedjeljak, 31.01.2022.

Ključna stvar u borbi protiv korupcije je pravovremeno djelovanje odnosno iskorjenjivanje korupcije na vrijeme, što je moguće tek uz prijavljivanje. Međutim, kako možemo znati da je korupcija prisutna?

TI BiH: Nove afere u pravosuđu produbljuju nepovjerenje javnosti

Utorak, 21.09.2021.

Nije dobra praksa da VSTS ne dopušta da se objavi odluka Drugostepene disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić sve dok stranke u postupku ne dobiju pisani otpravak odluke. Takođe, snimak razgovora prema kojem se glavna tužiteljica Tadić sastaje sa direktorom OBA-e, dok se protiv njega vodi istraga, produbljuje nepovjerenje javnosti u Tužilaštvo BiH i OBA-u.